18 October, 2010

dan balan epic fail

Vreau din start să vă spun din care motiv a apărut articolul dat. În data de 14 octombrie, la Chişinău a fost sărbătorită cu mult fast, Hramul Oraşului. Nu am fost la sărbătoare, nu am văzut ce şi cum s-a desfăşurat, dar un lucru mai mult sau mai puţin interesant, am ajuns să-l văd şi eu, ce-i drept, pe internet, dar nu cred că contează cum. Marele "star", dan bălan (nu am uitat să scriu cu majuscule, am făcut-o intenţionat), pe care niciodată nu l-am crezut aşa cum se pretinde el a fi, a cîntat în PMAN. Doar că, pe alocuri a cam luat-o razna, ca să nu spun că de fapt a luat-o razna bine rău de tot. Deci, "megastarul", a cîntat beat, sau poate drogat. Ca să nu credeţi că vorbesc aiurea, vă dau link la imaginile video de la faţa locului. 


Jalnic. Dar nu asta m-a făcut să scriu articolul, ci comentariile fanilor şi scuzele "starului" care mi se par jalnice. Mi-am permis să cheltui ceva timp pe citirea comentariilor fanilor, care îl apărau foarte crîncen pe acesta, că adică a sărbătorit omul, şi la urma urmei nu e nimic grav, pentru că a făcut atîtea pentru Moldova! Ce a făcut bă pentru Moldova? Face omu' bani, e un proiect comercial, nimic mai mult! Şi aici îl felicit, bine că ştie cum! Dar asta nu înseamnă că trebuie netezit pe cap, după ce ne-a crezut nimic mai mult decît nişte cretini, venind cu scuze că cică era obosit şi stresat! Mai laso nene! Nu spun că sunt moldovenii cei mai deştepţi de pe glob, dar nici chiar aşa proşti cum ne crede dînsul. Vezi că, după susţinerea fanilor, în pofida faptului că a făcut un show de rahat, acestuia îi cresc urechile şi chiar începe a crede că e un mesia al moldovenilor, că doar prin el au aflat europenii, americanii şi ruşii de noi, de poporul nostru. Prieteni, îmi pare foarte rău, că nu aţi auzit de moldoveni, care chiar au făcut lucruri GENIALE, care ne-au dus slava peste nouă mări şi nouă ţări, care au cîntat live, şi nu şi-au permis o prestaţie de rahat! Cum rămîne dragilor cu marele Eugen Doga, Gheorghe Zamfir, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, Maria Tănase, Zdob şi Zdub şi mulţi alţii? I-aţi luat apărarea că era obosit şi stresat, de aia nu prea i-a ieşit bine cu prestaţia live, şi atunci de ce alţii pot cînta LIVE uite-aşa: 


sau aşa: 


sau aşa: 


Cred că dan bălan, ar trebui, cel puţin să-şi ceară scuze sincere faţă de fani, nu faţă de mine, că nu m-a deranjat prea mult chestia asta, chiar deloc. M-a deranjat cu cîtă ardoare l-au apărat fanii, uneori cu nişte cuvinte atît de murdare, că nu-mi permit să le scriu aici. Dragi fani ai lui dan bălan, dacă credeţi că el e megastar, pot să vă întristez, orice om care cunoaşte cît de cît cultura muzicală, o să confirme că au existat aşa staruri, a căror muzică o să dăinuiască încă foarte multă vreme înainte, începînd cu Queen, Scorpions, Metallica, Ray Charles, Louis Armstrong, Tom Jones şi pînă la Demis Roussos şi Chris de Burgh. Nu cred că peste 10 ani sau mai mult, piese lui o să mai fie ascultate aşa cum se mai aud astăzi piesele vechi a celor enumeraţi mai sus. Am avut şi mai avem oameni mult mai talentaţi care ne reprezintă ţara. Oameni care o fac sinceri, nu doar cu gîndul la banii care o să-i cîştige de pe cutare concert! 

PS: Pentru necunoscători, dan bălan, cîndva a cîntat rock, dar peste un timp a înţeles că slava şi banii sunt mai presus. De asta a început să facă muzică comercială. Atît de mult "ţine" la fani, încît şi-a permis să demonstreze un "show de talie mondială" mizerabil! 

Toate bune şi ascultaţi cît mai multă muzică de calitate, nu o să regretaţi! 

2 comments:

  1. Bravo!! Ai perfecta dreptate! Faptul ca nu i s-a reprosat nimic din partea organizatorilor ii va da sentimentul ca isi poate permite deja orice. La mine vecinii care se ocupa cu sapatul in gradinile oamenilor si mai frumos erau sa cinte.. Comparatia cu Queen e zdrobitoare :)

    ReplyDelete
  2. Veaceslav, nu am avut de ales! Domnul primar a spus că a fost un show de talie mondială, de aia şi l-am comparat cu cei care într-adevăr aşa au fost. :)

    ReplyDelete