12 June, 2009

Expunerea la soare - un pericol?

"Întrucît stratul de ozon se subţiază, iar oamenii din întreaga lume nu pierd nici o ocazie să stea la soare, riscul complicaţiilor cauzate de supraexpunere la radiaţiile ultraviolete devine o problemă majoră de sănătate publică." (Dr. Lee Jong-Wook, fost director al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii)

Martin, un bărbat cu pielea deschisă la culoare din nordul Europei, se afla în vacanţă pe coasta italiană. Într-o zi, cînd făcea plajă, a adormit sub umbrelă, iar, cînd s-a trezit, picioarele înainte albe îi erau roşii ca racul. "A trebuit să merg numaidecît la urgenţă", explică el. "Picioarele îmi erau tari şi umflate ca doi cîrnaţi. În următoarele două-trei zile mau durut cumplit. Nu puteam sta în picioare şi nici să le îndoi nu puteam. Pielea era atît de întinsă încît mă temeam să nu plesnească."
Mulţi cred că doar oamenii cu pielea deschisă la culoare, asemenea lui Martin, trebuie să fie atenţi cînd se expun la soare. Deşi oamenii cu pielea închisă la culoare sunt mai puţin vulnerabili la arsurile solare, şi ei pot să se îmbolnăvească de cancer de piele. Iar, în cazul loc, boala nu va fi probabil depistată decît într-un stadiu mult prea avansat. Supraexpunerea la soare poate cauza şi afecţiuni ale ochilor şi ale sistemului imunitar, probleme care îşi fac simţită prezenţa ani mai tîrziu.
Nivelul de radiaţii ultraviolete este mai ridicat pe măsură ce ne apropiem de ecuator. Prin urmare, cei ce locuiesc în zonele tropicale ori subtropicale, precum şi cei ce călătoresc în aceste zone trebuie să ia măsuri de precauţie suplimentare. De ce? Potritiv statisticilor, stratul de ozon protector s-a subţiat mult în ultimii ani. Să vedem care sunt cîteva dintre efectele negative pe care le poate avea supraexpunerea la soare.

Efectele negative asupra ochilor
În întreaga lume, circa 15 milioane de oameni şi-au pierdut vederea ca urmare a cataractei - cauza principală a orbirii în rîndul oamenilor de pretutindeni. Această afecţiune, caracterizată prin opacifierea cristalinului în urma aglomerărilor de proteine, este unul dintre efectele întîrziate ale expunerii la radiaţii ultraviolete. De fapt, se crede că aproape 20% dintre cazurile de cataractă sunt cauzate sau agravate de expunerea prelungită şi repetată la soare.
Din păcate, zona ecuatorială unde se înregistrează un număr ridicat de cazuri de cataractă cuprinde ţări în curs de dezvoltare, în care majoritatea oamenilor sunt săraci. Astfel, milioane de oameni săraci din Africa de Sud şi Asia sunt orbi deoarece nu-şi pot permite să-şi facă o operaţie de cataractă.


Efecte negative asupra pielii
O treime din cazurile de cancer diagnosticate în lume sunt cazuri de cancer de piele. În fiecare an se înregistrează circa 130 000 de noi cazuri de melanon, cea mai periculoasă formă de cancer cutanat precum carcinomul bazocelular şi carcinomul spinocelular. Potrivit estimărilor, 66 000 de oameni mor anual de cancer de piele.
În ce fel afectează soarele pielea? Cea mai obişnuită şi mai cunoscută afecţiune acută pe care o poate cauza supraexpunerea la soare este arsura solară, sau eritemul. Efectele ei imediate, între care şi băşicarea şi descuamarea pielii pot dura zile întregi.
În cazul arsurilor solare, radiaţiile ultraviolete distrug majoritatea celulelor aflate în stratul superficial al pielii şi le atacă pe cele aflate în straturile profunde ale ei. Orice schimbare în culoarea pielii în urma expunerii la soare este un semn că pielea a fost afectată. Cancerul poate apărea cînd se produc leziuni la nivelul ADN-ului din genele care controlează creşterea pielii. Razele soarelui pot afecta şi textura pielii, reducîndu-i elasticitatea. Aceasta are drept rezultat îmbătrînirea prematură a pielii şi favorizează învineţirea.

Efecte negative asupra sistemului imunitar
Potrivit studiilor, anumite funcţii ale sistemului imunitar sunt afectate cînd pielea absoarbe prea multe radiaţii ultraviolete. Astfel, capacitatea corpului de a lupta cu unle boli slăbeşte. S-a constatat însă că şi expunerea moderată la soare măreşte riscul infecţiilor bacteriene, fungice, parazitare sau virale. Mulţi au remarcat că în urma expunerii la soare fac adesea herpes. Într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se arată că un tip de radiaţii ultraviolete, şi anume UVB, "par să reducă eficienţa sistemului imunitar; în cazul herpesului, sistemul imunitar nu mai poate ţine sub control virusul Herpes simplex, infecţia reactivîndu-se".
Aşadar, cînd e vorba de cancer, soarele poate afecta organismul în două feluri: provoacă leziuni la nivelul ADN-ului şi slăbeşte capacitatea naturală a sistemului imunitar de a lupta în astfel de situaţii.
În concluzie, este înţelept să evităm expunerea prelungită la soare. E în joc sănătatea noastră, ba chiar viaţa noastră!

Măsuri de protecţie
  • Evitaţi expunerea excesivă la soare între orele 10:00 şi 16:00, cînd radiaţiile sunt mai puternice.
  • Staţi la umbră.
  • Acoperiţi-vă braţele şi picioarele, purtînd o îmbrăcăminte lejeră, dintr-o ţesătură deasă.
  • Purtaţi o pălărie cu boruri largi pentru a vă proteja ochii, urechile, faţa şi ceafa.
  • Purtaţi ochelari de soare de bună calitate, cu protecţie laterală şi care nu permit razelor solare să ajungă la ochi; ochelarii care oferă protecţie 99%-100% împotriva radiaţiilor UVA şi UVB (două tipuri de radiaţii UV) reduc mult riscul leziunilor oculare.
  • Aplicaţi din abundenţă şi repetat (la circa două ore) loţiuni cu spectru larg şi cu factor de protecţie de minimum 15.
  • Întrucît lămpile UV şi soarele emit radiaţii UV, care dăunează pielii, OMS recomandă evitarea acestora.
  • Protejaţi pielea bebeluşilor şi a copiilor mici, întrucît este foarte delicată.
  • Nu adormiţi la soare.
  • Dacă vă apar pe corp nevi, pistrui sau pete care vă îngrijorează, mergeţi numaidecît la medic.

Sursa: revista "Treziţi-vă!", iunie 2009, pag. 10,11

No comments:

Post a Comment