09 December, 2008

Pro Open-Source

Dupa cateva luni de meditatii, zilele trecute am facut totusi un efort si am renuntat la toate pachetele grafice cu care lucram si am ales sa utilizez doar soft open-source. Momentan incerc sa ma acomodez cu interfata noilor pachete, iar in viitorul foarte apropiat, o sa renunt practic definitiv si la sistemul de operare Windows, pe care il foloseam doar pentru pachetele de la Adobe si Autodesk. In sfirsit o sa pot sa folosesc sistemul de operare freeBSD, care pentru mine e cel mai tare! Dupa unele calcule facute, am ajuns la concluzia ca o sa reusesc sa economisesc cca 6.000$ daca o sa folosesc alternativele gratuite. Astfel, alternativa pentru 3ds Max serveste Blender-ul, pentru Adobe Photoshop - GIMP, Adobe Illustratorul il voi inlocui cu Inkscape, iar in loc de Adobe InDesing - Scribus. Daca in 3ds Max foloseam renderul VRay, am gasit si pentru el o alternativa, si anume Yafray. O sa ma stradui sa scriu cat mai des aici pe forum probleme cu care o sa ma intilnesc cand o sa trec la sistemul de operare cu pachetele sus numite, si o sa incerc sa descriu rezolvarea dificultatilor daca acestea vor aparea. Nu in ultimul rind o sa ma stradui sa scriu si unele tutoriale, un ajutor foarte bun pentru toti incepatorii. In curind o sa vin cu o serie de screenshoturi in care o sa vedeti pachetele grafice in stare de lucru, sau poate o sa fac chiar si niste video. Cu mai multe detalii revin cat mai curind posibil!

4 comments:

  1. crede-ma peste o luna - doua te vei intoarce ca cainisorul, cel putin la InDeisgn, pt ca scribusul inca mai are 100 de ani sa creasca pian la Indesign. la fel inkscape-ul in comparatie cu acelasi corel.
    eu am incercat ... si numai gimpul inca a ramas ca software opensource pe care il rulez pe calculatorul meu. chiar daca n-are multe lucruri in comparatie cu photoshopul, totusi in el se poate de lucrat.

    oricum... bafta!!

    ReplyDelete
  2. nici inkscape si nici scribus nu sunt la nivelul produselor Adobe, ai perfecta dreptate, dar vazind ce lucrari fac cei care lucreaza cu acest soft, vazind ca totusi multe chestii in aceasta viata depind de dorinta de a face ceva, de a crea, am inteles ca in primul rind e nevoie de multa munca si dorinta, iar softul e pe planul 2 intr-un fel. Pana ce, din problemele pe care le-am intilnit la softul open source lipsa CMYK, in rest, GIMP a crescut mult. In rest simt marea nevoie de a-mi procura cat mai urgent un digitizer Wacom pentru a-mi usura munca de zeci de ori si in timp si in comoditate :)

    ReplyDelete
  3. PS: merci mult ca ai intrat si ai postat un comentariu la tema data, care imi este destul de interesanta :)

    ReplyDelete
  4. mmm, am răbdat un an, şi acum cîteva zile în urmă am renunţa la GIMP şi am revenit la Photoshop CS4 şi Lightroom. Trebuie să recunosc, open-source în privinţa graficii de comp mai are mult de lucru. Păcat, dar asta e realitaea.

    ReplyDelete